Een goede radiator kopen wordt wel heel gemakkelijk met deze tips

De ouderwetse verwarming in de badkamer is eigenlijk allang verleden tijd. Wil je je nieuwe badkamer écht mooi inrichten, dan ga je voor een moderne designradiator.

Hip, strak én functioneel. Je kunt de radiator helemaal passend maken bij de rest van de meubels in je badkamer. En dankzij de volgende tips voor het kiezen van een radiator, weet je zeker dat je de juiste keuze zal maken. Lees maar mee, want dit artikel ga je vast en zeker interessant vinden!

Waarom een designradiator kopen?
Wanneer je iets doet, wil je het vast direct goed doen. Ga je een nieuwe badkamer inrichten, omdat je een nieuw huis hebt of omdat je je huidige badkamer compleet wilt renoveren? Vergeet dan niet een mooie designradiator aan te schaffen.

Duurzame onder de douche

Deze roest niet, warmt de badkamer snel op en neemt helemaal niet veel ruimte in beslag. Het staat zelfs heel strak en modern om zo’n designradiator aan de muur te hebben hangen. En je zal er op de lange termijn veel meer plezier (en minder onderhoud) aan hebben, dan wanneer je een gewone radiator koopt.

Een radiator kopen; welk materiaal kies je?

Wanneer je een nieuwe badkamer inricht, moet je aan veel dingen denken. En vooral veel beslissingen maken die gericht zijn op details. Zo ook bij het kopen van een radiator.

Het is namelijk belangrijk om na te denken over welk materiaal je voor je designradiator wilt. Je kunt kiezen tussen designradiatoren die gemaakt zijn van aluminium, staal of roestvrijstaal.

Gelukkig kunnen al deze types goed tegen vocht en zijn ze afgewerkt met een coating die een beschermend effect geeft. Een roestende designradiator komt daardoor haast niet voor.

De voordelen van een designradiator

Je weet ondertussen dat een designradiator veel moderner oogt in je badkamer en dat deze niet zal gaan roesten. Bij een gewone radiator in een vochtige ruimte kan roest helaas wel voorkomen. Daardoor gaat een designradiator langer mee dan een gewone radiator. Natuurlijk merk je dat in de prijzen ervan, maar weet dat je er op de lange termijn meer profijt van hebt. In dit geval is goedkoop zeker duurkoop. Houd dat goed in gedachten wanneer je een keuze maakt.

De voor- en nadelen van een designradiator van staal

Designradiatoren van staal, bieden een aantal voor- en nadelen. We hebben deze voor je op een rijtje gezet:

 • Meest voorkomend materiaaltype bij designradiatoren;
 • Veel keuze in vormen en kleuren;
 • Aantrekkelijk geprijsd.

Maar er zijn ook nadelen. Zo blijft er veel warmte verspreid worden in de badkamer wanneer de radiator uitgezet is. Daarnaast kan vocht er op den duur voor zorgen dat de coating van een stalen designradiator minder mooi wordt.

De voor- en nadelen van een designradiator van RVS

Ook designradiatoren van RVS hebben plus- en minpunten. Lees maar mee:

 • Een designradiator gemaakt van het materiaal RVS zal vrijwel nooit gaan roesten;
 • Je hoeft dit type materiaal niet te onderhouden;
 • Er komt een prettige warmte van een RVS designradiator af;
 • RVS oogt vrij tijdloos en is daarom een goede keuze voor op de lange termijn;
 • Helaas is dit materiaal vrij duur.

De voor- en nadelen van een designradiator van aluminium

En dan blijft de derde materiaalsoort nog over: aluminium. Er worden tegenwoordig steeds vaker designradiatoren van dit materiaal gemaakt.

 • Het is vochtbestendig, kan goed tegen roest;
 • Een energiezuinige keuze;
 • Warmt snel op en koelt snel af;
 • Aluminium is de beste warmtegeleider die je kunt kiezen;
 • Licht materiaal, waardoor de designradiator gemakkelijk te installeren is.

Voldoende vermogen is heel belangrijk

Niets is zo vervelend als de dag beginnen in een veel te koude badkamer, tenzij het zomer is. Het is daarom belangrijk om een designradiator te kopen met voldoende vermogen.

Zo begin je de dag op een fijne manier in een verwarmde badkamer. En het voordeel is dat zo’n designradiator je badkamer in een mum van tijd heeft opgewarmd. Je kunt er bovendien schimmel mee voorkomen, doordat er minder condens geproduceerd wordt in een warme badkamer dan in een koude badkamer.

Hoeveel vermogen is gewenst?

Als je wilt dat je designradiator de badkamer snel en goed weet op te warmen, dan is het belangrijk om erachter te komen hoeveel vermogen deze nodig heeft.

Het is zonde als het vermogen te laag is, maar bij een te hoog vermogen kan je radiator onnodig veel energie verbruiken.

En dat is natuurlijk zonde van het geld, maar ook van het milieu!

We hebben een handige rekensom, waarmee je precies kunt uitrekenen wat het ideale vermogen van je designradiator moet zijn.

Even rekenen; zoveel vermogen heb jij nodig
Bereken het volume van je badkamer in kubieke meter (m3). Dat is simpelweg (lxbxh) in centimeters.

Dat getal vermenigvuldig je met 93 Watt. Het resultaat is het minimaal benodigde vermogen. Simpel, toch?

Heb je een hoekhuis, vrijstaande woning of zet je graag een raampje open tijdens het douchen?

Reken dan 10 procent extra vermogen bij de uitkomst.

Het uiterlijk van je radiator

Nu je weet welk materiaal je kiest en over hoeveel vermogen je designradiator moet beschikken, is het tijd voor de finishing touch. Je kunt nu namelijk naar het uiterlijk gaan kijken.

Zo zijn er designerradiatoren in verschillende hoogtes en kun je voor lange of brede exemplaren gaan. Als je niet veel ruimte in je badkamer hebt, is een lichtgekleurde horizontale radiator misschien handig om te kiezen. Ben je gezegend met een ruimer badkamer, dan kun je ook voor een verticaal model in een donkere kleur kiezen. Er zijn zelfs designerradiatoren te verkrijgen in de vorm van een spiraal of kronkel.

En waar ga je hem plaatsen, die radiator?
Het is natuurlijk de bedoeling dat je optimaal geniet van je designradiator en dat warmte zo snel en gelijkmatig mogelijk kan verspreiden in de badkamer. Plaats je radiator het liefst op de koudste plek in de badkamer, bijvoorbeeld vlakbij het raam. Als je de radiator niet te ver van je douchecabine plaatst, kun je er handdoeken op verwarmen en pak je die gemakkelijk na het douchen. Bedek de radiator verder niet teveel, zodat de warmte zich kan verspreiden. Tot slot is het advies om zowel boven als onder de radiator ongeveer 10 centimeter aan ruimte vrij te houden.