Gemakkelijk en modern; een douchewand in je badkamer

Een douchewand is een bijzonder handige investering in de badkamer. Of je nu een nieuwe badkamer gaat inrichten of je huidige een make-over wilt geven.

Vooral wanneer je met oudere mensen of kinderen woont, is een douchewand een slimme keuze. En wanneer je alvast wilt voorbereiden op je oude dag. Er is namelijk geen instap! Een douchewand kopen vraagt echter wel enkele voorbereidingen. We gaan je laten zien waar je over na moet denken, zodat je er daarna helemaal klaar voor bent.

Douchewand kopen; waar moet je op letten?
Bij het kopen van een douchewand, is het belangrijk dat je goed nadenkt over de verschillende details. Zo is het – vooral met kinderen of ouderen – bijna een ‘must’ om een exemplaar met veiligheidsglas te kiezen. Zo verminder je de kans op ongelukken, bijvoorbeeld wanneer iemand zijn of haar evenwicht verliest. 

Duurzame onder de douche

Dan komen we ook meteen bij de dikte van het glas. Of ga je liever voor kunststof? Dat breekt niet, maar het blijft wel minder lang mooi dan glas. Er is natuurlijk nog een optie. De meest budget-vriendelijke oplossing tegen water spatten in de badkamer is een simpel douchegordijn.

Voor- en nadelen van een douchewand

Douchewanden worden van glas of kunststof gemaakt. Maar welke optie is de beste voor jou en welke voor- en nadelen zijn daaraan verbonden?

 • Kunststof breekt nooit, maar blijft minder lang mooi
 • Na enige tijd ontstaan schimmel en kalkaanslag op douchewanden van kunststof;
 • Douchewanden gemaakt van veiligheidsglas blijven langer mooi en kunnen tegen een stootje;
 • Douchewanden van glas zin gemakkelijker schoon te houden en ogen ruimtelijker in de badkamer.

Voor- en nadelen van een douchecabine

Maak je misschien liever de keuze voor een douchecabine, in plaats van een douchewand? Lees de volgende punten dan even door:

 • Een douchecabine is gemakkelijk te installeren en goed schoon te houden;
 • Een douchecabine houdt warmte vast tijdens het douchen;
 • Vocht wordt gemakkelijk tegengehouden, waardoor de badkamer langer mooi blijft;
 • Zo’n cabine ontneemt wel het zicht op de tegelvloer en –wand;
 • Het is lastiger om erin en eruit te stappen;

Voor- en nadelen van een douchegordijn

Kom je toch tot de conclusie dat zo’n douchewand of –cabine niets voor jouw badkamer is? Je kunt altijd nog voor de meest eenvoudige oplossing gaan; een douchegordijn.

 

 • Goedkope oplossing;
 • Makkelijk te installeren (ophangen aan de haakjes);
 • Een douchegordijn houdt water en zeepresten slecht tegen
 • Na het douchen kan het gordijn aan je lijf plakken;
 • Geeft je badkamer geen ruimtelijk effect.

Douchewand bestellen; meer luxe en comfort

Wanneer je een nieuwe badkamer gaat inrichten, is het natuurlijk een heerlijk idee als je daar zoveel mogelijk luxe en comfort aan kunt toevoegen.

Alleen al om die reden is een douchewand beslist een goede keuze. Het oogt mooi, het onderhoud kent geen hoge moeilijkheidsgraad en het zorgt voor een ruimtelijk effect in je badkamer. Zeker wanneer je badkamer niet heel groot is, is een douchewand een prima oplossing om de ruimte groter te doen lijken. En bij een grote badkamer staat het alleen nog maar mooier!

Een douchewand van veiligheidsglas
Je kunt voor het glas van de douchewand uit meerdere kleuren kiezen. Natuurlijk blijft helder glas de meest gekozen optie en dat komt natuurlijk doordat het zo mooi oogt. Je kunt door dit onbewerkte glas heen kijken.

Mocht je dat niet fijn vinden in verband met privacy tijdens het douchen, kies dan voor een kleur die wat minder licht en zicht doorlaat. Kies dan bijvoorbeeld voor melkglas. Of spiegelglas, voor de ijdeltuiten onder ons! Dit zorgt niet alleen voor een groter ogende badkamer, maar is ook erg handig tijdens het aankleden of wanneer je je make-up of haar wilt doen.

Openslaande deuren of schuifdeuren?

Een douchewand alleen, zorgt ervoor dat je inloopdouche er netjes uitziet en toch voldoende water tegenhoudt. Wil je liever dat het maximale aan water wordt tegengehouden, om de rest van je badkamer te beschermen?

In dat geval is het aan te raden om een openslaande deur of schuifdeur aan je doucheruimte toe te voegen. Ook die deuren zijn verkrijgbaar in twee materialen: kunststof of (veiligheids)glas. Om het je gemakkelijk te maken, hebben we van beide opties de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voor- en nadelen van openslaande deuren in de douche

 • Het onderhoud is gemakkelijk bij te houden;
 • De deur gaat gemakkelijk open;
 • Je zal niet snel slijtage ondervinden aan dit type deur;
 • Eenvoudig om te installeren.

Maar let op: er moet wel genoeg ruimte zijn in de badkamer om de draaihoek te kunnen maken. Openslaande deuren zijn dus zeker heel handig, maar minder handig wanneer je niet veel ruimt hebt in je badkamer om er gebruik van te kunnen maken. Wellicht zijn schuifdeuren dan toch een beter idee? Lees maar mee.

Voor- en nadelen van schuifdeuren in de douche

 • Bij ruimtegebrek in de badkamer is dit een slimme oplossing;
 • Je houdt genoeg ruimte over in de badkamer om er met meerdere mensen tegelijkertijd te zijn.

Maar dit type deur kent helaas ook enige nadelen. Zo moet de vloer van de badkamer waterpas zijn, wanneer je schuifdeuren gaat installeren. Anders loop je de kans dat de deur niet (helemaal) opengeschoven kan worden en dat gaat op den duur irriteren.

Daarom is een schuifdeur in een oudere badkamer of ouder huis soms geen optie. Daarnaast heeft een schuifsysteem relatief veel onderhoud nodig en moet je de geleiders regelmatig schoonmaken.

Stabilisatiestangen; welke kies je?

Voor welke deursoort je ook kiest, bij het installeren van een douchewand mag een stabilisatiestang niet vergeten worden.

Deze zorgt voor een stabiele bevestiging van je douchewand aan de muur en zorgt er zeker in het geval van een glaswand voor dat deze goed blijft staan.

Een stabilisatiestang is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Onder andere zwart, wit en chroom worden vaak verkocht.

Sommige standen kun je zelf inkorten, waardoor je precies kunt bepalen welke lengte of breedte van de douche geschikt is voor jouw badkamer.

Vraag eens om je heen

Kun je een beetje beslissen wat het gaat worden? Een douchewand kopen is goede een investering in je badkamer, maar het is zeker niet altijd een gemakkelijke aankoop. Laat je daarom vooral ook adviseren door mensen in je omgeving die al een douchewand in hun badkamer hebben. Zij kunnen je vast vertellen wat hun ervaring is met welk type douchewand en waarom zij je deze wel of niet kunnen aanraden. Dat maakt de keuze weer wat gemakkelijker voor jou en je gezin!